Όταν το νερό αγκάλιασε την πέτρα

(Από τα ρω του έρωτα στο ρου του νερού,
ακολουθώντας τους ορατούς και αθέατους δρόμους του νερού).
(Μονοήμερο και Διήμερο)

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), ενώ για το Νηπιαγωγείο το ίδιο πρόγραμμα έχει τίτλο (Α, μπε, μπα, μπλομ… που τρέχει το νερό;).
Ο ορεινός όγκος του Ψηλορείτη είναι το ψηλότερο βουνό της Κρήτης (2.456μ.). Φτιαγμένος από μύθο, πέτρα και χιόνι. Από τα σπλάχνα του ιερού βουνού περνούν οι αθέατοι δρόμοι του νερού που οδηγούν στη θάλασσα. Το νερό της βροχής και του χιονιού στο πέρασμά του από το ασβεστολιθικό πέτρωμα δημιουργεί
πλούσιο γεωλογικό ανάγλυφο. Η υπόγεια αυτή ένωση νερού και ασβεστόλιθου «γέννησε» σπήλαια, φαράγγια, οροπέδια, καταβόθρες, βάραθρα και πλήθος άλλων γεωλογικών σχηματισμών. Μέσα από τον κόσμο του βουνού μας, θα ανακαλύψεις τη σχέση του νερού με τη ζωή και τη σημασία του για την επιβίωση, τη σημασία του υπόγειου νερού και την ιδιαίτερη σχέση του με το πέτρωμα, καθώς και τη σπουδαιότητα αυτού του φυσικού αγαθού που στις μέρες μας κινδυνεύει. Φιλοδοξία του προγράμματος να κεντρίσουμε τη φαντασία, την ευαισθησία και τον προβληματισμό σου για τους υδάτινους δρόμους και παράλληλα, ξεναγώντας σε από τον μικρόκοσμο του Ψηλορείτη στον κόσμο όλο, να δράσεις στην καθημερινότητά σου υπεύθυνα και συνειδητά για τη χρήση του νερού.
To ανάγλυφο του Ψηλορείτη σε συνδυασμό με τις ιδιότητες του ασβεστολιθικού πετρώματος επιτρέπει στο μαθητή να παρακολουθήσει όλους τους ορατούς και αθέατους δρόμους του νερού, αλλά και τις τεχνητές παρεμβάσεις του ανθρώπου για την εκμετάλλευση του νερού. Ακόμη μπορεί να παρακολουθήσει το δρόμο του χιονιού, καθώς λιώνει και κατεβαίνει από το βουνό. Επεξηγούνται οι ιδιότητες του νερού και η χρησιμότητά του για την ύδρευση και άρδευση της περιοχής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη σε σπήλαια της περιοχής, όπου γίνεται ξενάγηση στη βιοκοινωνία των σπηλαίων, στους μύθους και τους θρύλους τους .

Δείτε:
Φωτογραφίες
Τετράδιο εργασιών.
Θεωρητικό μέρος προγράμματος.

Πρόγραμμα μονοήμερης επίσκεψης

8:00 – 9:00 Άφιξη στο Κέντρο.
9:00 – 13:00 Αναχώρηση για τον Ψηλορείτη. Παρατήρηση γεωλογικών φαινομένων εξαιτίας της διάβρωσης του πετρώματος από το νερό, καταβόθρες, δολίνες, πόλγες, φαράγγια. Επίσκεψη σε πηγές του Ψηλορείτη, σε ομβροδεξαμενές και στον ταμιευτήρα της περιοχής. Χημική ανάλυση νερού των πηγών, παρατήρηση του υδροβιότοπου της λιμνοδεξαμενής, εργασίες πεδίου. Επίσκεψη στο σπήλαιο «Σφενδόνη», ξενάγηση στη βιοκοινωνία των σπηλαίων, στους μύθους και τους θρύλους τους.
13:00 – 13:30 Επιστροφή στο Κέντρο- Αξιολόγηση

Πρόγραμμα διήμερης επίσκεψης

Πρώτη μέρα
Πιθανή ώρα άφιξης: 9:00 
Τακτοποίηση στους χώρους διαμονής (Εστία του ΚΠΕ).
10:00 – 10:30 Θεωρητική παρουσίαση του προγράμματος στο Κέντρο.
10:35 – 14:00 Περιβαλλοντική ξενάγηση στο Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη, γνωριμία με το πέτρωμα, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, ασκήσεις προσανατολισμού και άλλες δραστηριότητες, επίσκεψη στο οροπέδιο της Νίδας και ανάβαση στο Ιδαίον Άντρο, η Βηθλεέμ της αρχαιότητας, ιερό σπήλαιο που μεγάλωσε ο Δίας.
14:00 – 15:00 Γεύμα στο εστιατόριο της Μαθητικής Εστίας.

Δεύτερη Μέρα
8:00 – 9:00 Πρωινό στην Εστία.
9:30 – 13:30 Αναχώρηση για τον Ψηλορείτη. Παρατήρηση γεωλογικών φαινομένων εξαιτίας της διάβρωσης του πετρώματος από το νερό, καταβόθρες, δολίνες, πόλγες, φαράγγια. Επίσκεψη σε πηγές του Ψηλορείτη, σε ομβροδεξαμενές και στον ταμιευτήρα της περιοχής. Χημική ανάλυση νερού των πηγών, παρατήρηση τοο υδροβιότοπου της λιμνοδεξαμενής, εργασίες πεδίου. Επίσκεψη στο σπήλαιο «Σφενδόνη», ξενάγηση στη βιοκοινωνία των σπηλαίων, στους μύθους και τους θρύλους τους.
14:00 – 15:00 Επιστροφή στο κέντρο – Αξιολόγηση.

Τεχνική Yποστήριξη website