ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΚΠΕ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) Αρχανών – Ρούβα – Γουβών, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και του υποέργου 2, Άξονας προτεραιότητας 6, στις περιφέρειες σε μετάβαση και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τα ΚΕΠΕΑ Ανωγείων, Βάμου και Ιεράπετρας – Νεάπολης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, το Γεωπάρκο Ψηλορείτη και την Περιφέρεια Κρήτης, πρόκειται  να υλοποιήσουν διά ζώσης επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, με τίτλο: «Από τα φυσικά φαινόμενα στις φυσικές καταστροφές: ενημέρωση και προστασία», το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 από τις 09:30 έως τις 16:00 στις εγκαταστάσεις της έκθεσης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (Λεωφόρος Σοφοκλή Βενιζέλου, Ηράκλειο). Επιπλέον, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει επιμόρφωση στις Πρώτες Βοήθειες για εκπαιδευτικούς της Π.Ε. Ηρακλείου από το ΕΚΑΒ, Παράρτημα Ηρακλείου.

        Τα ΚΕΠΕΑ της Κρήτης έχοντας νωπές τις εικόνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα και λαμβάνοντας υπόψη την εξάπλωση της κλιματικής κρίσης, θεωρούν πολύ σημαντική την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής και κατ’ επέκταση της μαθητικής κοινότητας σε θέματα που αφορούν τους φυσικούς κινδύνους. Το επιμορφωτικό σεμινάριο θα έχει θεωρητικό και βιωματικό μέρος.  Στόχοι του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων από ειδικούς επιστήμονες για τα ακραία φαινόμενα και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και για τα μέτρα πρόληψης φυσικών καταστροφών και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και την προστασία της υγείας μας. Επιπλέον, θα προταθούν βιωματικές δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμοσθούν στο σχολείο.

        Το επιμορφωτικό σεμινάριο απευθύνεται σε 50 εκπαιδευτικούς των Σχολείων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Περιφέρειας Κρήτης. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αποφυγής διάδοσης της COVID-19.

        Επιπλέον, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Κρήτης, θα δοθεί η δυνατότητα σε 30 εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επείγουσες καταστάσεις. Αρχική εκτίμηση – αντιμετώπιση» (Πρώτες  βοήθειες)  την Κυριακή 26/11/2023 από τις 09:00 έως τις 14:00, στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Κρήτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Η επιμόρφωση αυτή θα υλοποιηθεί και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από τα αντίστοιχα Κ.Ε.ΠΕ.Α.

Ενδεικτικό Πρόγραμμα

09:30 – 10:00Προσέλευση συμμετεχόντων
10:00 – 10:10Παιδαγωγικές Ομάδες ΚΕΠΕΑ Κρήτης,Καλωσόρισμα– Στοχοθεσία σεμιναρίου
10:10 – 10:30Γιάννης Λεονταράκης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης
10:30 – 11:00Δρ Μιχάλης Διακάκης, Επίκουρος Καθηγητής Ακραίων Φαινομένων και Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, «Ακραία φαινόμενα και πλημμυρικός κίνδυνος στον Ελληνικό χώρο»
11:00 – 11:30Δρ Θεόδωρος Γιάνναρος, Φυσικός – Μετεωρολόγος, Εντεταλμένος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, «Οι φυσικές καταστροφές στην εποχή της κλιματικής κρίσης»
11:30 – 12:00Δρ Χαράλαμπος Φασουλάς, Γεωλόγος, Έφορος Γεωλογίας, ΜΦΙΚ Πανεπιστημίου Κρήτης, «Γεωφυσικές επικινδυνότητες στην Κρήτη»
12:00 – 12:30Δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Δασολόγος, Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», δασικές πυρκαγιές
12:30 – 13:00Νικόλαος Γιαννακουδάκης, Ιατρός Ορθοπεδικός, Διευθυντής ΕΚΑΒ Κρήτης, «Πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών»
13:00 – 13:30ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ 
13:30 – 13:45Π.Ο. ΚΕΠΕΑ Βάμου, Βιωματικό εργαστήριο: «Εργαστήριο ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα της Κλιματικής Κρίσης»
13:45 – 14:00Π.Ο. ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας – Νεάπολης, Βιωματικό εργαστήριο:  «Το βαλιτσάκι των φυσικών καταστροφών»
14:00 – 14:30Π.Ο. ΚΕΠΕΑ Ανωγείων και Γεωπάρκο Ψηλορείτη, Βιωματικό εργαστήριο για την κλιματική κρίση
14:30 – 15:00Π.Ο. ΚΕΠΕΑ Αρχανών, Βιωματικό εργαστήριο με θέμα τον πλημμυρικό κίνδυνο  
15:00 – 15:40Σεισμική τράπεζα Περιήγηση στην έκθεση του ΜΦΙΚ
15:40 – 16:00Αναστοχασμός – Λήξη σεμιναρίου – Βεβαιώσεις

Δεν καλύπτονται έξοδα μετακίνησης ή διαμονής (για συμμετέχοντες που θα έρθουν από μακριά). Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες/ουσες να έχουν μαζί δικά σκεύη για καφέ – νερό (κούπα, ποτήρι) ώστε να αποφευχθεί η χρησιμοποίηση υλικών μιας χρήσης και η δημιουργία απορριμμάτων.

        Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι και τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 στην ηλεκτρονική φόρμα: https://forms.gle/NPAtvpQsiPUpCXvG6

Τεχνική Yποστήριξη website