Επίσκεψη στο σπίτι του Βοσκού

“Επίσκεψη στο σπίτι του βοσκού, ακολουθώντας το μονοπάτι του Αγίου Υακίνθου”.
(Μονοήμερο και Διήμερο)

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στα Μιτάτα-λιθόκτιστους οικισμούς του βουνού και απευθύνεται σε παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο). Στο πρόγραμμα αυτό οι μαθητές μπορούν να δουν τα Μιτάτα, θολωτά λίθινα κτίσματα του βουνού, ως αρμονική προέκταση του γεωλογικού τοπίου και ως μοναδική οικολογική διαχείριση των δομικών υλικών της περιοχής σε συνδυασμό με τη χρηστική τους λειτουργία ως παραδοσιακές κατοικίες των βοσκών. Μπορούν να προσεγγίσουν βιωματικά το χώρο του μιτάτου, τη ζωή του βοσκού και να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της τυροκομικής μέσα στο χώρο αυτό.

Δείτε:
Φωτογραφίες.
Τετράδιο εργασιών.
Θεωρητικό μέρος προγράμματος.

Πρόγραμμα μονήμερης επίσκεψης

9:00 – 9:30 Άφιξη στο Κέντρο
9:30 – 13:30 Αναχώρηση για τον Ψηλορείτη. Επίσκεψη στο Μιτάτο. Βιωματικές δραστηριότητες όπως: αρχιτεκτονική μιτάτων και σύγκριση τους με άλλες ξερολιθικές κατασκευές, η ζωή του βοσκού και οι εργασίες του μέσα και γύρω απ’ αυτό, παραδοσιακή τυροκόμηση και παραγωγή τυριού και μυζήθρας από το βοσκό, συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία.
Δραστηριότητες καλλιτεχνικής έκφρασης όπως: κατασκευή Μιτάτου από πέτρες, ζωγραφική στην πέτρα, δραματοποίηση παραδοσιακών μύθων από τα παιδιά στο θέατρο του Αγίου Υακίνθου.
14:00 – 15:00 Γεύμα στο Εστιατόριο της Μαθητικής Εστίας
15:30 Αναχώρηση. 

Πρόγραμμα διήμερης επίσκεψης

Πρώτη Μέρα
Πιθανή ώρα άφιξης: 9:00
Τακτοποίηση στους χώρους διαμονής (Εστία του ΚΠΕ)
10:00 – 10:30 Θεωρητική παρουσίαση του προγράμματος στο Κέντρο
10:35 – 14:00 Βιωματική παρουσίαση του 1ου μέρους του Προγράμματος στο πεδίο: περιλαμβάνει περιβαλλοντική ξενάγηση στο Φυσικό Πάρκο του Ψηλορείτη, γνωριμία με το πέτρωμα, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής με ασκήσεις προσανατολισμού και άλλες δραστηριότητες, επίσκεψη στο Κτηνοτροφικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Ανωγείων – Γνωριμία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
14:00 – 15:00 Γεύμα στο εστιατόριο της Μαθητικής Εστίας.

Δεύτερη Μέρα
8:00 – 9:00 Πρωινό στην Εστία
9:00 – 13:30 Αναχώρηση για τον Ψηλορείτη. Επίσκεψη στο Μιτάτο. Βιωματικές δραστηριότητες όπως: αρχιτεκτονική μιτάτων και σύγκριση τους με άλλες ξερολιθικές κατασκευές, η ζωή του βοσκού και οι εργασίες του μέσα και γύρω απ’ αυτό, παραδοσιακή τυροκόμηση και παραγωγή τυριού και μυζήθρας από το βοσκό, συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία.
Δραστηριότητες καλλιτεχνικής έκφρασης όπως: κατασκευή Μιτάτου από πέτρες, ζωγραφική στην πέτρα, δραματοποίηση παραδοσιακών μύθων από τα παιδιά στο θέατρο του Αγίου Υακίνθου.
14:00 – 15:00 Γεύμα στο Εστιατόριο της Μαθητικής Εστίας – Αναχώρηση.

Τεχνική Yποστήριξη website